По случай националния празник на България 3 март (събота) Националният

...
 По случай националния празник на България 3 март (събота) Националният
Коментари Харесай

НИМ обявява вход свободен на 3 март

 По случай националния празник на България 3 март (събота) Националният исторически музей (НИМ) афишира вход свободен. Посетителите ще могат да прегледат изложбата „ Знаци на свободата и героизма ”, отдадена на 140-годишнина от Освобождението на България, която се открива същият ден в 11.00 часа.
НИМ ще e отворен за гости от 9.00 до 17.30 часа.

пециално за изложбата „ Знаци на свободата и героизма ” НИМ експонира от своите фондове истински оръжия и предмети, употребявани по време на Руско-турската война. Представени са главните системи огнестрелно оръжие на въоръжение в съветската и османската войска по време на войната – съветските пушки Крнка и Бердана и употребяваните от османците Снайдер-Енфийлд и Мартини-Хенри. Експонатите включват и хладно оръжие – кавказки шашки, съветска драгунска сабя и турска парадна офицерска сабя. Сред експонатите се открояват някои движимости на персони, свързани с войната като жезъла, принадлежал на граф Николай Игнатиев, дарен на музея от неговия внук. В една от витрините е поместена барутница-рог на осетинеца Николай-Дудар Караев, другар на капитан Петко челник, доброволец в българското опълчение, взел участие в боевете за Шипка и Стара Загора. Могат да се видят още далекоглед на българския опълченец Трифон Каменов, бинокъл на съветски офицер, участник във войната, а също и изтънчено направен сребърни поднос и кошничка, употребявани при посрещането на съветските войски отпред с ген. Гурко в Пловдив. Ще бъдат показани също литография на българските художници Н. Каранешов и Кр. Кабакчиев, отпечатана в 1902 година във Виена.

Особено внимание заслужават участващите в изложбата старинни фотографии, издирени и подбрани от Иво Хаджимишев в архиви в Русия и Хърватия. Освен като незаменими документални свидетелства за историята на Освободителната война, те могат да се преглеждат като независими художествени творби - шедьоври на ранната военна снимка. Моменти от войната за поколенията са запечатали Франц Душек, Михаил Равенски и Александър Иванов. Пред техния обектив попадат император Александър II, бъдещият княз на България Александър Батенберг, висши съветски и румънски пълководци, бойци и офицери, само че също по този начин и елементарни българи – деца, продаващи тютюн, българско хоро в центъра на Бяла, Русенско, и други Посетителите могат да видят и най-ранните фотографски изображения на български селища, на София в дните след Освобождението и аспект от градчето Сан Стефано, където се ражда българската независимост.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР